Taskujuristi

Asuntokaupan virhevastuu ja sen rajat

Asuntokaupan virhevastuu määrittää myyjän vastuun piilevistä ja ilmenneistä virheistä. Lain mukaan ostajalla on oikeus korvaukseen, jos virhe havaitaan kohtuullisessa ajassa.

Hannes

26. maaliskuuta 2025

6 min lukuaika

Asuntokaupan virhevastuu on osa kiinteistökauppaa, ja se määrittää myyjän vastuun asunnon piilevistä ja ilmenneistä virheistä. Suomessa asuntokauppaa säätelee asuntokauppalaki (843/1994), joka asettaa myyjälle velvollisuuden vastata asunnon virheistä tietyin edellytyksin.

Virheen määritelmä

Asuntokauppalain mukaan asunnossa on virhe, jos se ei vastaa sitä, mitä voidaan katsoa sovitun tai mitä ostaja voi kohtuudella odottaa. Virhe voi olla esimerkiksi rakenteellinen vika, kosteusvaurio tai muu asunnon käyttöön vaikuttava puute. Virhevastuu kattaa sekä piilevät virheet, jotka eivät ole olleet ostajan havaittavissa kaupantekohetkellä, että ilmenneet virheet, jotka tulevat esiin vasta kaupanteon jälkeen.

Ostajan velvollisuudet

Ostajalla on velvollisuus tarkastaa asunto ennen kaupantekoa. Tämä tarkoittaa, että ostajan tulee tehdä huolellinen tarkastus ja huomioida mahdolliset puutteet. Jos ostaja laiminlyö tarkastusvelvollisuutensa, hän ei voi vedota virheeseen, joka olisi ollut havaittavissa tarkastuksessa. Ostajan on myös reklamoitava virheestä kohtuullisessa ajassa sen havaitsemisesta. Kohtuullisena aikana pidetään yleensä noin 2–3 kuukautta.

Myyjän vastuu

Myyjä vastaa asunnon virheistä, jotka ovat olleet olemassa kaupantekohetkellä, mutta joita ostaja ei ole voinut havaita. Myyjän vastuu voi ulottua myös virheisiin, jotka johtuvat myyjän antamista virheellisistä tiedoista tai tiedonantovelvollisuuden laiminlyönnistä. Jos virhe havaitaan, ostajalla on oikeus vaatia virheen korjaamista, hinnanalennusta tai kaupan purkua, mikäli virhe on olennainen.

Virhevastuun rajat

Virhevastuu ei ole rajaton. Myyjä ei vastaa virheistä, jotka ovat syntyneet kaupanteon jälkeen tai jotka johtuvat ostajan omasta toiminnasta. Lisäksi myyjän vastuu voi olla rajoitettu, jos ostaja on ollut tietoinen virheestä tai jos virhe on ollut selvästi havaittavissa. Myyjän vastuu voi myös päättyä, jos ostaja ei reklamaation yhteydessä esitä vaatimuksia kohtuullisessa ajassa.

Oikeudelliset seuraamukset

Jos virheestä syntyy riita, osapuolet voivat hakea ratkaisua kuluttajariitalautakunnasta tai viime kädessä tuomioistuimesta. Kuluttajariitalautakunta voi antaa ratkaisusuosituksen, mutta se ei ole oikeudellisesti sitova. Tuomioistuimen päätös sen sijaan on sitova ja voi johtaa korvausvelvollisuuteen.

Asuntokaupan virhevastuu on oikeudellinen kysymys, joka vaatii tarkkaa lain tuntemusta. Ostajan ja myyjän on hyvä olla tietoisia oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan, jotta mahdolliset riitatilanteet voidaan välttää tai ratkaista tehokkaasti.

Aiheet:
asuntokauppa
virhevastuu
kiinteistökauppa

Hannes
Tarvitsetko henkilökohtaista lakineuvontaa?

Taskujuristi auttaa sinua saamaan vastauksia lakikysymyksiisi nopeasti ja luotettavasti.

Taskujuristi

Yhteystiedot

info@taskujuristi.fi

© 2025 Taskujuristi. Kaikki oikeudet pidätetään.