Taskujuristi
Vuosilomat ja poissaolot

Vuosiloman pitäminen osa-aikatyössä

Osa-aikatyöntekijän vuosiloman määräytyminen ja pitäminen perustuu vuosilomalakiin. Artikkelissa käsitellään, miten vuosiloma lasketaan ja pidetään osa-aikatyössä.

Hannes

5. maaliskuuta 2025

5 min lukuaika

Osa-aikatyöntekijöiden vuosiloman määräytyminen ja pitäminen perustuu Suomessa vuosilomalakiin (162/2005). Lain mukaan vuosiloma kertyy työssäoloajan perusteella, ja osa-aikatyöntekijöillä tämä tarkoittaa, että loman pituus suhteutetaan työaikaan.

Vuosiloman kertyminen osa-aikatyössä

Vuosilomalain mukaan työntekijä ansaitsee lomaa jokaiselta kuukaudelta, jolloin hän on työskennellyt vähintään 14 päivää tai 35 tuntia. Osa-aikatyössä tämä voi tarkoittaa, että lomapäiviä kertyy vähemmän kuin kokoaikatyössä, mutta ne suhteutetaan työaikaan. Esimerkiksi, jos työntekijä työskentelee 50 % työajasta, hänelle kertyy puolet siitä lomasta, mitä kokoaikatyöntekijälle kertyisi.

Lomapalkan laskeminen

Lomapalkka lasketaan osa-aikatyöntekijälle samalla periaatteella kuin kokoaikatyöntekijälle, mutta se suhteutetaan työaikaan. Lomapalkka määräytyy yleensä keskimääräisen päiväpalkan perusteella, joka lasketaan edeltävän lomanmääräytymisvuoden aikana ansaitusta palkasta. Tämä tarkoittaa, että osa-aikatyöntekijän lomapalkka voi olla pienempi kuin kokoaikatyöntekijän, mutta se vastaa hänen työaikaansa.

Vuosiloman pitäminen

Osa-aikatyöntekijän vuosiloma pidetään yleensä samalla tavalla kuin kokoaikatyöntekijän, mutta loman pituus suhteutetaan työaikaan. Työnantajan ja työntekijän on sovittava loman ajankohdasta, ja työnantajan on otettava huomioon työntekijän toiveet mahdollisuuksien mukaan. Loman ajankohta on ilmoitettava työntekijälle viimeistään kuukautta ennen loman alkamista.

Vuosiloman siirtäminen ja keskeyttäminen

Jos osa-aikatyöntekijä sairastuu ennen loman alkua tai sen aikana, hänellä on oikeus siirtää lomaa. Tämä edellyttää, että työntekijä ilmoittaa työnantajalle sairastumisestaan viipymättä ja esittää lääkärintodistuksen. Vuosilomalain mukaan työntekijällä on oikeus siirtää lomaa, jos hän on työkyvytön vähintään seitsemän lomapäivän ajan.

Yhteenveto

Osa-aikatyöntekijän vuosiloma määräytyy ja pidetään vuosilomalain mukaisesti, mutta se suhteutetaan työaikaan. Työnantajan ja työntekijän on sovittava loman ajankohdasta, ja työntekijällä on oikeus siirtää lomaa sairastumisen vuoksi. Lisätietoa vuosilomasta ja sen määräytymisestä löytyy Finlexin vuosilomalaista. Tarvittaessa voit myös kääntyä Taskujuristin puoleen saadaksesi lisäneuvontaa.

Aiheet:
työoikeus
osa-aikatyö
vuosiloma

Hannes
Tarvitsetko henkilökohtaista lakineuvontaa?

Taskujuristi auttaa sinua saamaan vastauksia lakikysymyksiisi nopeasti ja luotettavasti.

Taskujuristi

Yhteystiedot

info@taskujuristi.fi

© 2025 Taskujuristi. Kaikki oikeudet pidätetään.