Taskujuristi
Irtisanominen ja lomautus

Irtisanomisaika – määräytyminen ja vaikutukset

Irtisanomisajan pituus ja sen vaikutukset työsuhteeseen määräytyvät työsopimuslain mukaan. Artikkelissa käsitellään irtisanomisajan määräytymistä ja sen vaikutuksia työntekijän ja työnantajan näkökulmasta.

Hannes

2. tammikuuta 2025

6 min lukuaika

Irtisanomisaika on keskeinen osa työsuhteen päättämistä, ja sen pituus sekä vaikutukset määräytyvät työsopimuslain (55/2001) mukaan. Irtisanomisajan tarkoituksena on antaa sekä työntekijälle että työnantajalle aikaa sopeutua työsuhteen päättymiseen ja järjestää tarvittavat toimenpiteet. Artikkelissa tarkastellaan, miten irtisanomisaika määräytyy ja mitä vaikutuksia sillä on osapuolille.

Irtisanomisajan määräytyminen

Työsopimuslain 6 luvun 3 §:n mukaan irtisanomisajan pituus määräytyy työsuhteen keston perusteella. Työnantajan irtisanoessa työsopimuksen irtisanomisaika on:

  • 14 päivää, jos työsuhde on kestänyt enintään yhden vuoden,
  • 1 kuukausi, jos työsuhde on kestänyt yli vuoden mutta enintään neljä vuotta,
  • 2 kuukautta, jos työsuhde on kestänyt yli neljä vuotta mutta enintään kahdeksan vuotta,
  • 4 kuukautta, jos työsuhde on kestänyt yli kahdeksan vuotta mutta enintään 12 vuotta,
  • 6 kuukautta, jos työsuhde on kestänyt yli 12 vuotta.

Työntekijän irtisanoessa työsopimuksen irtisanomisaika on aina 14 päivää, jos työsuhde on kestänyt enintään viisi vuotta, ja 1 kuukausi, jos työsuhde on kestänyt yli viisi vuotta.

Irtisanomisajan vaikutukset

Irtisanomisaika vaikuttaa merkittävästi sekä työntekijän että työnantajan velvollisuuksiin ja oikeuksiin. Työntekijän on irtisanomisaikana suoritettava työtehtävänsä normaalisti, ellei toisin sovita. Työnantaja puolestaan on velvollinen maksamaan palkan ja muut työsuhteeseen liittyvät etuudet irtisanomisajalta.

Työnantaja voi irtisanomisaikana vapauttaa työntekijän työvelvoitteesta, mutta tällöin työnantajan on maksettava irtisanomisajan palkka täysimääräisesti. Tämä voi olla hyödyllistä tilanteissa, joissa työnantaja haluaa estää työntekijän pääsyn yrityksen luottamuksellisiin tietoihin tai asiakaskontakteihin.

Poikkeukset ja erityistilanteet

Työsopimuslaissa on myös säännöksiä, jotka mahdollistavat irtisanomisajan lyhentämisen tai pidentämisen sopimuksella. Työnantaja ja työntekijä voivat sopia lyhyemmästä tai pidemmästä irtisanomisajasta, mutta tällöin on huomioitava, että sopimus ei saa olla työntekijän kannalta kohtuuttoman epäedullinen.

Lisäksi työsopimuslain 6 luvun 4 §:n mukaan työnantaja voi purkaa työsopimuksen ilman irtisanomisaikaa, jos työntekijä on rikkonut työsopimusta vakavasti. Tällaisessa tilanteessa työnantajan on kuitenkin pystyttävä osoittamaan, että purkaminen on ollut perusteltua.

Yhteenveto

Irtisanomisaika on tärkeä osa työsuhteen päättämistä, ja sen pituus sekä vaikutukset määräytyvät työsopimuslain perusteella. On tärkeää, että sekä työntekijä että työnantaja tuntevat irtisanomisajan määräytymisen perusteet ja vaikutukset, jotta työsuhteen päättäminen sujuu mahdollisimman joustavasti. Lisätietoa työsuhteen päättämisestä löydät täältä.

Aiheet:
työsuhde
irtisanominen
työsopimus

Hannes
Tarvitsetko henkilökohtaista lakineuvontaa?

Taskujuristi auttaa sinua saamaan vastauksia lakikysymyksiisi nopeasti ja luotettavasti.

Taskujuristi

Yhteystiedot

info@taskujuristi.fi

© 2025 Taskujuristi. Kaikki oikeudet pidätetään.